Ημερίδα με θέμα την Ισότητα των Δύο Φύλων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ημερίδα με θέμα την Ισότητα των Δύο Φύλων. Την Ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Αιρετών Γυναικών της Ένωσης Δήμων Κύπρου και η Αρχή Ισότητας του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως. Σ’ αυτήν προσκλήθηκαν και συμμετείχαν αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  εκπρόσωποι κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων και ακαδημαϊκοί.

Την ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχάρη τους δύο Οργανισμούς για την πρωτοβουλία τους αυτή και εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου του για συνεργασία, με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Σε χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου τονίστηκε ότι η προώθηση της Ισότητας στην τοπική ζωή  αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ένωσης.

Κύριες ομιλήτριες στην ημερίδα ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Αιρετών Γυναικών της Ένωσης Δήμων, Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαΐδου και η Επίτροπος Διοικήσεως κα Ελίζα Σαββίδου.

Η κα Λουκαΐδου αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών στην Τοπική Ζωή και στον ενεργό ρόλο της Επιτροπής Αιρετών Γυναικών στην κατάρτισή του. Ακολούθως αναφέρθηκε στις αρχές που τον διέπουν και τόνισε ότι ένας από τους κύριους ρόλους της Επιτροπής Αιρετών Γυναικών είναι η προώθηση και εφαρμογή των αρχών και άρθρων του Χάρτη από τους Δήμους της Κύπρου. Ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής αναφέρθηκε στο Δήμο Λευκωσίας και στο σχέδιο δράσης που κατάρτισε με σκοπό την εφαρμογή του Χάρτη.

Η Επίτροπος Διοικήσεως συνεχάρη την Επιτροπή Αιρετών Γυναικών της Ένωσης Δήμων για τη δράση της, τονίζοντας το θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ισότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο και στο έργο της Αρχής Ισότητας του Γραφείου της ως προς την προώθηση της Ισότητας στο χώρο εργασίας αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

Τις ομιλίες ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση.