Κοπεγχάγη 2012: Διάσκεψη Κορυφής με συμμετοχή της Κυπριακής Αντιπροσωπείας

Στις 22 Μαρτίου 2012, η Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Επιτροπή των Περιφερειών, ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο Κορυφής των Πόλεων και των Περιφερειών της Ευρώπης. Η Σύνοδος με θέμα τον «Ευρωπαϊκό αστικό ιστό στον 21ο αιώνα» συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών, τον Δήμο της Κοπεγχάγης και την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας της Δανίας.

Η Δανική Προεδρία, όπως ήταν φυσικό, έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων της την πράσινη ανάπτυξη και αυτή η Σύνοδος ήταν η ευκαιρία για πολλούς εκπροσώπους Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να δουν από κοντά τις επιτυχίες αυτής της χώρας στον περιβαλλοντικό τομέα. Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso και την πρωθυπουργό της Δανίας, κα Helle Thorning-Schmidt.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Schulz, ο οποίος ανέφερε: «Οι πόλεις μας χρειάζονται ριζική αναδόμηση, περισσότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, που εξοικονομεί πόρους και στο οποίο αξίζει να ζούμε». Για να γίνει όμως αυτό, υποστήριξε ότι πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και οι ικανότητες των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, οι οποίες θα υποδείξουν όχι μόνο το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα, αλλά και με ποιο τρόπο, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η πρωθυπουργός της Δανίας από την πλευρά της, υποστήριξε ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη είναι ουσιαστικά μακροχρόνια επένδυση, ενώ η πρόεδρος της ΕτΠ, κα Mercedes Bresso, κλείνοντας τη Σύνοδο, τόνισε πως οι πόλεις πέρα από προκλήσεις προσφέρουν και ευκαιρίες και τις χαρακτήρισε ως τις πιο προσεγγίσιμες πηγές αλληλεγγύης.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν για τον αντίκτυπο της ΕΕ στην αστική ανάπτυξη, τις καλές πρακτικές, τη συμμετοχή των πολιτών και τη μετάβαση στην πράσινη αστική οικονομία. Στο τέλος δε της διήμερης διοργάνωσης, η ΕτΠ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη της Κοπεγχάγης», όπου επισημαίνεται η σημασία της αστικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια –ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο (20-22 Ιουνίου 2012)– και επίσης, αποτελεί την κοινή πολιτική δέσμευση των Δήμων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ απαρτίστηκε από τον Επικεφαλής κ. Γεώργιο Γεωργίου, Δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών και τα μέλη κ. Χαράλαμπο Πίττα, Δήμαρχο Μόρφου, κα Ελένη Λουκαΐδου, Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας, κ. Χριστόδουλο Κώστα Καττιρτζή, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Ζώδιας και κ. Δήμο Γιάγκου, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Ειρήνης Κερύνειας.