28η Γενική Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου – Eκπαιδευτική επίσκεψη του έργου SUSTAIN στις Βρυξέλλες

Στις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 28η Γενική Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, καθώς και αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, πρώην και νυν Δημάρχων και άλλων επισήμων.

Το πρώτο μέρος της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών της, ξεκίνησε με τη λογοδοσία του Προέδρου της Ένωσης Δήμων και Δημάρχου Λεμεσού κου Ανδρέα Χρίστου για το έτος 2010, στην οποία, ο κ. Χρίστου αφού αναφέρθηκε στα βασικά επιτεύγματα της Ένωσης Δήμων τα τελευταία τριάντα χρόνια, σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα στόχοι, για την επίτευξη των οποίων καταβάλλεται έντονη και συνεχής προσπάθεια, τόσο από την Ένωση όσο και από όλους τους Δήμους».

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την απογοήτευσή του στο θέμα της μη επίτευξης της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων και της μη θεσμοθέτησης της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους. Όπως είπε, για πολλά χρόνια εκκρεμεί επίσης το θέμα της επανεκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και της αποτελεσματικής είσπραξης Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας, με αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά των Δήμων.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ήρθε η ώρα για να εφαρμοστεί ο Οδικός Χάρτης που εισηγήθηκε η Ένωση Δήμων πριν από ένα χρόνο και ο οποίος θα οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο χορηγίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρίστου είπε ότι η πορεία της Ένωσης θα συνεχιστεί σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί, όπως είναι η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η δημιουργία ενιαίων δημοτικών υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός διαφόρων νομοθεσιών για την πολεοδομική ανάπτυξη και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Χρίστου κάλεσε επίσης όλους, ενόψει τοπικών εκλογών, ”να κρατηθούμε σε ένα ψηλό επίπεδο και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε στη διάθεσή μας, να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας με την προσθήκη και νέου αίματος στις τάξεις των αιρετών, για να βαδίσουμε όλοι μαζί το δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας”.

Αναφορά έκανε τέλος και στους Κατεχόμενους Δήμους, λέγοντας ότι ”χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε λύση που θα επανενώνει το λαό και τον τόπο μας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συμβίωση και την πρόοδο σε μία κοινή πατρίδα”.

Την άμεση στήριξη της Κυβέρνησης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση, ενδυνάμωση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Μιλώντας για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ανέφερε ότι διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, αφού σηματοδοτείται από τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανάγκη που έχει ο τόπος για μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πνοής και να δίνει λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα του πολίτη.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει, παρά τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να παραμένει αλληλέγγυος προς τις Τοπικές Αρχές, όπως έπραξε και τα προηγούμενα τρία περίπου χρόνια με μια σειρά αποφάσεων και μέτρων που εφαρμόστηκαν.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε ότι οι Τοπικές Αρχές αποτελούν το φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών που υλοποιούνται. Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ως επιτακτική την έγκριση των δύο νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν τη συμπλεγματοποίηση σε εθελοντική βάση Κοινοτήτων και την ενοποίηση και κωδικοποίηση των Νόμων περί Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και τη σύσταση, τις δομές και αρμοδιότητες των Επαρχιακών Συμβουλίων ως δευτεροβάθμιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, να μπορέσουν να λειτουργήσουν στη βάση αυτού του νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα κωδικοποιεί και τις πρόνοιες για τη σύσταση των νέων θεσμικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η 28η Γενική Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου είχε και εορταστικό χαρακτήρα, αφού η Ένωση Δήμων έκλεισε φέτος 30 χρόνια ύπαρξης και δράσης. Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Ανδρέας Χρίστου αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη πορεία της Ένωσης, η οποία, όπως είπε, «δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αφού οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στα χρόνια αυτά, αρχής γενομένης από την ίδρυσή της, ήταν αμέτρητες».

Παράλληλα, παρουσίασε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, τα οποία διαμήνυσε ότι θα συνεχιστούν. Με την ευκαιρία των τριαντάχρονων της Ένωσης βραβεύτηκαν με διπλώματα, ο ιδρυτής και εμπνευστής της Ένωσης, κ. Λέλλος Δημητριάδης, οι πρώην Πρόεδροι της Ένωσης κ.κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας και Δημήτρης Κοντίδης, καθώς και Δήμαρχοι που υπηρέτησαν την Ένωση Δήμων, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.