Συναντήσεις της Ένωσης Δήμων με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, 2012, ο Πρόεδρος και Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου επισκέφθηκαν την Υπουργό Εσωτερικών, κα Ελένη Μαύρου, και, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, κ. Βάσου Σιαρλή, συζήτησαν το θέμα της δραστικής περικοπής της κρατικής χορηγίας προς τις Τοπικές Αρχές για το 2012.

Λόγω του ότι πέραν από τη μείωση της χορηγίας μέσα στα πλαίσια του προυπολογισμού του 2012 η Βουλή προέβη σε περαιτέρω μείωση ύψους 8%, χωρίς καμιά διαβούλευση, η Ένωση Δήμων θεώρησε αναγκαίο να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων επί του θέματος.

Κατά τις πιο πάνω συναντήσεις τέθηκε επίμονα το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία των Δήμων από την περικοπή της Κρατικής Χορηγίας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, κ. Αλέξης Γαλανός, είπε ότι αν και το θέμα της περισυλλογής λόγω της οικονομικής κρίσης είναι κατανοητό, η μεγάλη μείωση της κρατικής χορηγίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μείωση της συνολικής κρατικής χορηγίας κατά 15% περίπου τη στιγμή που ο αριθμός των Δήμων έχει αυξηθεί κατά έξι, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση των εξόδων λόγω της έναρξης αποπληρωμής των δόσεων ενοποιημένων δανείων των Δήμων, το ψηλό κόστος λειτουργίας των ΧΥΤΥ και του λειτουργικού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, κλπ. Επίσης, την ίδια στιγμή, δημιουργούνται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού καθώς καμιά αναπλήρωση ή δημιουργία νέας θέσης δεν επιτρέπονται.

Ιδιαίτερες δυσκολίες παρατηρούνται στη λειτουργία των νέων Δήμων οι οποίοι έχασαν σημαντικά έσοδα που είχαν ως κοινότητες, από κοινοτικές υπηρεσίες, πληρωμή οδικού φωτισμού, φόρον ενοικίου κλπ., χωρίς αυτά τα ποσά να αναπληρώνονται από την κρατική χορηγία του 2012.

Κατά τις πιο πάνω συναντήσεις, υπήρξε κατανόηση για τις θέσεις της Ένωσης Δήμων και ταυτόχρονα αναδείχθηκε και η ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό της λειτουργίας των Δήμων προς εξοικονόμηση πόρων. Τελικά, το θέμα θα συζητηθεί εις βάθος κατά τις προσεχείς μέρες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.