«Τα παιδιά μας θυμίζουν το χρέος». Μνήμες Κατεχομένων, από το Δήμο Στροβόλου και την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 3 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργανώνουν κάθε χρόνο από κοινού ο Δήμος Στροβόλου και η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων. Η φετινή εκδήλωση είχε τίτλο «Τα παιδιά μας θυμίζουν το χρέος» και τα παιδιά του Εργαστηρίου Εγχόρδων του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από την άρτια εκτέλεση ενός εξαίσιου προγράμματος κλασικής μουσικής μας θύμισαν το χρέος που έχουμε προς την πατρίδα μας, αλλά και προς τα παιδιά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες για απελευθέρωση της Κύπρου μας.

Στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, παρέστησαν, η Υπουργός Εσωτερικών, κα. Ελένη Μαύρου, εκ μέρους του Προέδρου, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, βουλευτές, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων, ο Αντιδήμαρχος Στροβόλου, κ Ανδρέας Μαϊμάρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε εναλλαγή προβολών με αφιερώματα στους εννέα κατεχόμενους Δήμους και μουσικών έργων από το Εργαστήρι Εγχόρδων, ενώ ακούστηκαν ποιήματα των Κλαίρης Αγγελίδου, Τεύκρου Ανθία, Νίκου Κρανιδιώτη, Κώστα Μόντη, Ευρούλας Περικλέους, Θεοδόση Πιερίδη και Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Μέσα από τις προβολές ο κόσμος ταξίδεψε στις κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά μας, κολύμπησε στη θάλασσα της Αμμοχώστου, θαύμασε το κάστρο της Κερύνειας, γεύτηκε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια της Μόρφου και της Λαπήθου, μύρισε τα κυκλάμινα του Καραβά, προσκύνησε την Παναγιά της Λύσης και το Χρυσοσώτηρα της Ακανθούς, ξεδίψασε στον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας και ατένισε τη Μεσαορία από το Λευκόνοικο. Και όλα αυτά με τη συνοδεία βιολιών. Τα δεκαεπτά παιδιά του Εργαστηρίου Εγχόρδων του Υπουργείου Παιδείας, ηλικίας 4 με 14 χρονών, υπό την καθοδήγηση του βιρτουόζου βιολινίστα και μουσικοπαιδαγωγού, κ. Ματθαίου Καριόλου, μάγεψαν όλους με το ταλέντο, τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους αποδεικνύοντας πως δίκαια τυγχάνουν τόσο μεγάλης αναγνώρισης στο εξωτερικό. Το Εργαστήρι άλλωστε πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία συναυλίες στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου, στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών ενώ τον προσεχή Οκτώβρη θα δώσει συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρώμη και στο Βατικανό.

Της εκδήλωσης προηγήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Η καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού από την Τουρκία. Η τραγωδία συνεχίζεται…» στην οποία παρευρέθη η Υπουργός Εξωτερικών, κα. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός. Η έκθεση θα βρίσκεται στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου μέχρι τις 6 Ιουλίου, 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. ενώ από τις 11 μέχρι τις 13 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία.

Επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.