Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ)

Ανακοίνωση Τύπου της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών

 

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Ολομέλεια της ΕΕτΠ ,

ανάμεσα στις συζητήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΤΠΑ,

 τα αποτελέσματα του πρώτου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου, του μηχανισμού στήριξης και

της ανάγκης για ένα Ενισχυμένο  Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

 

Στην 140η Σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες στις 12-14 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΕτΠ κ Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος σε επιστολή που έλαβε από το δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ Σίμο Ιωάννου, υπογράμμισε τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια . Σημείωσε ότι ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ  κ Borrell εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για την απόφαση για μονομερές «άνοιγμα» τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ανέφερε ότι έθιξε το θέμα και κατά τη συζήτηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ την προηγούμενη μέρα.

Σε παρέμβαση της η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ Κα Ελένη Λουκαΐδου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την σημαντική αναφορά σε αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρώπη εφόσον τα Κυπριακά εδάφη είναι και εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγοντας η κ α Λουκαΐδου σημείωσε  ότι θα επανέλθει με το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕτΠ και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΕτΠ να εγείρει το θέμα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διάφορα μέλη της ΕΕτΠ έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν με απόλυτο τρόπο τη διαφωνία τους αναφορικά με τις Τουρκικές ενέργειες και την υποστήριξη τους στο λαό της Αμμοχώστου και  υπογράμμισαν με έμφαση ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ υπογράμμισε ότι είναι πια ώρα για δυναμική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας, και ότι η Ευρώπη δε μπορεί να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες χωρίς αντίδραση.

Κατά την 140η σύνοδο ολομέλειας της ΕΕτΠ συζητήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές (ΤΠΑ), τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου, ο μηχανισμός στήριξης και η ανάγκη συμμετοχής των ΤΠΑ στις διαδικασίες απόφασης για τη διοχέτευση των κονδυλίων , καθώς και η πρόταση της ΕΕτΠ για τη δημιουργία ενός Ενισχυμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Την σύνοδο προσφώνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, συζήτησε το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανάκαμψη της Ευρώπης και αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη της ΕτΠ για το μέλλον της Ευρώπης.  Απευθυνόμενος προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος της ΕΕτΠ εξέφρασε τις βασικές προσδοκίες  των περιφερειών και των πόλεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 300 περιφέρειες και 90.000 δήμοι είναι τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της και ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας.  Τόνισε δε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να συνδεθεί καλύτερα με τους πολίτες της Ένωσης για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις στις ανάγκες τους, οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σπίτι της Δημοκρατίας με τρεις διαστάσεις όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ΕΕ, εθνικό και περιφερειακό / τοπικό – εργάζονται μαζί, για τους ανθρώπους και πιο κοντά στους ανθρώπους. Πιστεύουμε στο γερμανικό σύνθημα Gemeinsam – Μαζί. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, δημοκρατική, βιώσιμη και ανθρώπινη Ευρώπη », είπε.

Η Σύνοδος Ολομέλειας της ΕΕτΠ συζήτησε επίσης το πώς η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η κοινή διαχείριση της θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης. Το Ετήσιο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της ΕΕτΠ δείχνει ότι η πανδημία του κορονοϊού διευρύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην ΕΕ. Το πρώτο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο* για όλη την ΕΕ – που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών – προειδοποιεί ότι η πανδημία Coronavirus επηρεάζει σημαντικά τα έσοδα των εθνικών αρχών: μόνο στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι απώλειές θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Η κρίση διευρύνει επίσης τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στα εδάφη της ΕΕ. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρίση κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά COVID», και επισημαίνει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών αποτελεί επίσης σαφή απειλή για τη συνοχή της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου*, ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ δήλωσε «ότι μόνο λαμβάνοντας τον παλμό των κοινοτήτων μας μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο αποτελεσματική ήταν η ΕΕ επί τόπου, και τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά της. Το Βαρόμετρο αυτό μας επιβεβαιώνει ότι η πανδημία μας έχει πλήξει όλους. Πάνω από το 90% των περιφερειών και των δήμων της ΕΕ αναμένουν μείωση των εσόδων τους».   Η πολιτική συνοχής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μέσου REACT EU και των απλουστεύσεων των διαδικασιών μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Investment Initiative (CRII), αποτελούν κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της τάσης και την αιχμή της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης της Ευρώπης, καθώς και για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την υπέρβαση των περιφερειακών ανισοτήτων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την παρέμβαση της πολιτικής συνοχής στις περιφέρειες και τις πόλεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ΕΕ έχει δείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Υπενθύμισε δε ότι αυτό που έχουν αποδείξει οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεσούσης της κρίσης, είναι ότι η πολιτική συνοχής είναι πιο ουσιαστική από ποτέ .

Η Πρόεδρος της Κομισιόν κα von der Leyen, η οποία προσφώνησε την Σύνοδο, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του Βαρομέτρου σημείωσε ότι οι Τοπικές Αρχές ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας όταν πληγήκαμε από την κρίση υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι της πρωτοβουλίας «Next Generation EU» θα στοχεύουν στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε όλη την Ένωση. Τα ευρωπαϊκά ταμεία θα επιτρέψουν επενδύσεις σε νέα νοσοκομεία, καλύτερο εξοπλισμό και ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.