Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα και τους Δημάρχους Κυθρέας, Δρα Πέτρο Καρεκλά και Ακανθούς, κ. Σάββα Σαββίδη, βρίσκεται στην Αθήνα για πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Η αντιπροσωπεία, είχε ήδη συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον και άκουσε με πολύ προσοχή τα μέλη της Επιτροπής, ενημερώθηκε επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ιδιαίτερα για την παράνομη ανάπτυξη έργων που διεξάγονται τώρα στο βόρειο τμήμα του νησιού μας αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται από την Τουρκία για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν σημαντικά τον διάλογο και επιχειρούν να διαγράψουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια λύση του Κυπριακού.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκη, τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνο Ρίγα, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.

Κατά τις πιο πάνω συναντήσεις, οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τους Έλληνες αξιωματούχους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο  τις προοπτικές λύσης του κυπριακού που παρουσιάζονται την δεδομένη στιγμή, τονίζοντας όμως παράλληλα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των προσφύγων.

Χθες Τετάρτη, η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε στα γραφεία του Ποταμιού με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη καθώς επίσης με τον Επίτιμο Πρέσβη κ. Γιώργο Κακλίκης επικεφαλή του τομέα εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

Αναφορά στη συνάντηση, έγινε για τη σημερινή κατάσταση των κατεχομένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου σε αυτά. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική αυτή καταστροφή και ζήτησε εκτενή ενημέρωση για το θέμα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Μεγαλονήσου με την άφιξη εποίκων από την Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργούν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αλλά και για τον ενεργειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές συνεργασίας με τα γειτονικά της κράτη.

Οι συναντήσεις με την υπόλοιπη Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Εξοχότατο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, με την ευκαιρία αυτή, επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια τις ευχαριστίες της προς την ηγεσία της Ελλάδος, για τη διαχρονική συμπαράσταση που παρέχει στον αγώνα της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, η επιτροπή εκφράζει τη συμπαράσταση της προς τον Ελληνικό λαό και εύχεται ολόψυχα να ξεπεραστούν σύντομα οι οικονομικές δυσκολίες που τον ταλανίζουν και να επανέλθει η ευημερία στη χώρα.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
12 Μαΐου, 2016

Οι Κατεχόμενοι Δήμοι διαφωτίζουν την Αθήνα για την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία σε έκθεση υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, πραγματοποίησαν στο Σπίτι της Κύπρου, εκδήλωση αφιερωμένη στους Κατεχόμενους Δήμους Κύπρου.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και μίλησαν ο Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Νικόλαος Κονομής και ο Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου κ. Αλέξης Γαλανός.

Τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καλωσόρισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε τη σημασία του διαχρονικού έργου της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομίας Κύπρου, με εκθέσεις, εκδόσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της ελλαδικής και διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την καταστροφή και τη λεηλασία των μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και την ανάδειξη της νομικής πτυχής του θέματος για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων. Για τις πολυσχιδείς δράσεις και τη συμβολή τους συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

Ο κ. Κονομής μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, ιδιαίτερα τα μνημεία και τα έργα τέχνης με τον περίγυρό τους, που αντιπροσωπεύουν την πνευματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δημιούργησε. Αντιπροσωπεύει μια καλλιτεχνική παραγωγή που βρίσκεται σε σταυροδρόμι-κλειδί της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί χωνευτήρι διαφόρων πολιτισμών, ένα αναπόσπαστο μέρος μελέτης για όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ο πολιτισμός μιας χώρας ανήκει, όπως ανέφερε, σε όλους τους κατοίκους της. Ό,τι λεηλατείται και καταστρέφεται σήμερα στην Κύπρο, ανήκει εξίσου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Συνεπώς η διάσωσή της πρέπει να είναι μέλημα όλων των κατοίκων της.

Στην ομιλία του ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στις δράσεις και τον αγώνα της Επιτροπής, μετά από 42 χρόνια για την απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση, των Δημάρχων των εννέα Κατεχομένων πόλεων, είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό των πόλεών τους αναλλοίωτο παρά την προσφυγιά, να διατηρήσουν τους δεσμούς ανάμεσα στους δημότες τους και τους Δήμους, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στη γη τους.

Προβλήθηκε ταινία για την Πολιτιστική Κληρονομιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νίκου Μαλιάρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.  Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… (Διάρκεια έκθεσης: 13 – 27 Μαΐου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 10:00-18:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-15:30).

Επιστημονική έρευνα και κείμενα: Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και Δρ. Ανδρέας Φούλιας. Συντονισμός: Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Καραβά.

Φωτογραφίες παραχώρησαν: Ιερά Επισκοπή Μόρφου, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Εκκλησίας της Κύπρου – Μνημεία και Χριστιανική Τέχνη, Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Μόρφου, Δήμος Λύσης, Δήμος Λαπήθου, Δήμος Κυθρέας, Δήμος Καραβά, Δήμος Λευκονοίκου, Δήμος Ακανθούς, Anmahouni Artin, Αυξεντίου Λοΐζος, Χοτζάκογλου Χαράλαμπος, Φούλιας Ανδρέας, Γεωργιάδης Μιχάλης, Χατζηχριστοδούλου Χριστόδουλος, Λουκά Νίκος, Μυριανθεύς Διομήδης, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Παπαϊωάννου Γιάννης, Σεβέρη Ρίτα, Στυλιανού Βάσος.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
13 Μαΐου, 2016

Γεύμα εργασίας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για πολιτιστικά θέματα, κα Karima Bennoune

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Κερύνειας και Κυθρέας, κ. Γλαύκο Καριόλου και Δρ Πέτρο Καρεκλά, παρέθεσε γεύμα εργασίας την Τρίτη 24 Μαΐου, στην Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για πολιτιστικά θέματα, κα Karima Bennoune, και το επιτελείο της στα πλαίσια της επίσκεψής της που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο νησί μας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η κα Bennoune που πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Ειδική Εισηγήτρια ενημέρωσε την Επιτροπή για το έργο που επιτελεί υπό την εποπτεία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών Ειδικού για Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και για το γεγονός ότι στα πλαίσια του έργου της θα συντάξει έκθεση όσον αφορά τα πολιτιστικά δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2017 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η έκθεση θα έχει ως επίκεντρο θέματα που σχετίζονται κυρίως με το σεβασμό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όπως υπερθεμάτισε η Ειδική Εισηγήτρια, δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν μέρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής χαιρέτισε την παρουσία της κας Bennoune και των συνεργατών της στην Κύπρο και ενημέρωσε  για την ύπαρξη, τη δομή, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας των εννέα Κατεχόμενων Δήμων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα που έχει υποστεί σοβαρά και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα πλήγματα μετά την  τουρκική εισβολή και κατοχή.

Μετά την προβολή του φιλμ ″Η Καταστροφή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία″ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση τόσο για την κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές όσο και για την σωρεία παράνομων περιορισμών που συνεχώς θέτουν οι κατοχικές αρχές όσον αφορά την ενάσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων και δικαιωμάτων, με έμφαση στην πρόσφατη απόφαση της νέας ψευδοκυβέρνησης για περιορισμό τέλεσης Λειτουργιών στις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη για συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Έμφαση δόθηκε επίσης σε εμπειρίες και συγκεκριμένα παραδείγματα καταστροφής και πώλησης στο εξωτερικό θρησκευτικών κειμηλίων και πολιτιστικών θησαυρών από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και την εσκεμμένη και προγραμματισμένη αλλοίωση μνημείων και μαρτυριών της πανάρχαιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη συνάντηση.


Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
24 Μαΐου, 2016