Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ακαδημία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και επανεκλογή του κ. Ανδρέα Βύρα, Δημάρχου Λάρνακας στην προεδρία

Με τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου, οι Μέτοχοι του ( Ένωση Δήμων Κύπρου, Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου), όρισαν τους νέους εκπροσώπους τους στο νέο 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ως ακολούθως:

Ένωση Δήμων Κύπρου: Ανδρέας Βύρας Δήμαρχο Λάρνακας,  Βίκτωρ Χ’ Αβραάμ Δήμαρχος Μόρφου, Ζαχαρίας Κυριάκου Δήμαρχος Έγκωμης, Δώρος Αντωνίου Δήμαρχος Μέσα Γειτονίας και Ανδρέας Νεοφύτου Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού,

Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου: Ανδρέας Κιτρομηλίδης Κοινοτάρχης Καπέδων, Μιχάλης Νικάνδρου Κοινοτάρχης Αναρίτας, Λευτέρης Περικλή Κοινοτάρχης Απαισιάς,  Χριστόδουλος Παπαχρίστου Κοινοτάρχης Ψεματισμένου και Παναγιώτης Δαμιανού Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου,

Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου: Άντρος Καραγιάννης Δήμαρχος Δερύνειας,  Λούης Κουμενίδης Κοινοτάρχης Κάτω Λευκάρων και Δαμιανός Μιχαήλ Κοινοτάρχης Σκαρίνου.

Με την σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και σύμφωνα με το Καταστατικό της, ακολούθησε Εκλογική Συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017, στο Δημαρχείο Λάρνακας, για εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Ανδρέας Βύρας,  Αντιπρόεδρος ο κ. Λούης Κουμενίδης και Γενικός Γραμματέας ο κ. Παναγιώτης Δαμιανού.

O επανεκλεγείς Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ανδρέας Βύρας, αφού ευχαρίστησε τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, είπε, ότι, η Ακαδημία, ως ο κατ΄ εξοχήν εκπαιδευτικός οργανισμός των Αυτοδοικητικών της Κύπρου, αιρετών και υπηρεσιακών, θα συνεχίσει το επιμορφωτικό της έργο, προσδίδοντας την αναγκαία κατάρτιση στους Αυτοδιοικητικούς Άρχοντες, Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να ασκούν σωστά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, στα πλαίσια των κείμενων Νομοθεσιών, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.

Ταυτόχρονα, θα ασκεί και ρόλο Συμβούλου προς τις Τοπικές Αρχές, σε πεδία που σχετίζονται με τον τρέχοντα αλλά και μελλοντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο δυναμικά μεταβαλλόμενο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Αυτοδιοικητικό Περιβάλλον.

΄Ηδη, ανέφερε, έχει καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βάση προτεραιοτήτων σε ότι αφορά το θεματολόγιο, καθώς  και οριοθετημένο χρονοδιαγραμματικά, που αναμένεται  να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και να ολοκληρωθεί με τη λήξη  της τρέχουσας Αυτοδιοικητικής περιόδου, δηλ. το 2021.

Κύρια θέματα του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι, οι Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων Νόμοι, πρακτική εφαρμογή και τήρηση σωστών διαδικασιών, ο Περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμος 2016 καθώς και το σημαντικό θέμα της αύξησης της ηγετικής και διοικητικής ικανότητας των Αυτοδιοικητικών.

Ενωση Δήμων Κύπρου
22 Μαρτίου, 2018

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων παρούσα στους προβληματισμούς των αποδήμων προσφύγων

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» πραγματοποίησε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, εκδήλωση με θέμα:

«Προσφυγική πολιτική – Ισότιμη μεταχείριση Αποδήμων Προσφύγων.
Συμμετοχή Απόδημων Προσφύγων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού»

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Σοφία Βούλτεψη, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος Αποδήμων Προσφύγων, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζος, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα. Σκεύη Κουκουμά και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων κ. Πέτρος Καρεκλάς. Παρευρέθηκε επίσης η Δήμαρχος Κερύνειας κα. Ρίτα Κωμοδίκη.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα αναθεώρησης της ακολουθούμενης επί δεκαετίες προσφυγικής πολιτικής, ούτως ώστε να διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις σε βάρος ομάδων Προσφύγων ιδιαίτερα συμπεριλαμβανομένων και των Αποδήμων, πάντοτε όμως σύμφωνα με τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας, κ. Πέτρος Καρεκλάς υπερθεμάτισε στο θέμα των δικαιωμάτων των Αποδήμων Προσφύγων να συμμετάσχουν στην συνδιαβούλευση που γίνεται στην Κύπρο, για τις πτυχές του Κυπριακού που τους αφορούν και στη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού.

Η κυρία Κουκουμά υποσχέθηκε να καλέσει τους εκπροσώπους της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» να παρευρεθούν σε προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και να αναπτύξουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας αναφέρθηκε γενικά στην ακολουθούμενη προσφυγική πολιτική και στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη αναθεώρησης και εξορθολογισμού της, πάντοτε σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η πρόταση του Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας κ. Λοΐζου Λοΐζου για την ανάγκη συγκρότησης αυτόνομου και ακηδεμόνευτου Κινήματος Προσφύγων σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στους Απόδημους αλλά και στην Κύπρο, με μπροστάρηδες τους Δημάρχους των Κατεχόμενων Δήμων, το οποίο δεν θα συμμετέχει στη νομή και στη διαχείριση εξουσίας, αλλά θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για την προσφυγική πολιτική και θα συμμετέχει στις επιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου και τις βοηθητικές διαπραγματευτικές ομάδες.

Μετά την ανοιχτή συνδιαβούλευση των ομιλητών συμφωνήθηκε, όπως οι προτάσεις της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας και των δεκάδων συμμετεχόντων ομιλητών, μορφοποιηθούν και υποβληθούν τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων και άλλους Προσφυγικούς φορείς.

Εναρκτήρια τελετή της συνάντησης Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 και ώρα 2:30 μ.μ. θα γίνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία η εναρκτήρια τελετή της πιο πάνω τακτικής συνάντησης του ΣΔΠΕ, η οποία φέτος διοργανώνεται από την Ένωση Δήμων Κύπρου. Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών από 25 χώρες της Ευρώπης. Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης και η Δήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου. Η όλη διοργάνωση θεωρείται σημαντική λόγω και του διεθνούς της χαρακτήρα, γι’ αυτό και προσκαλείσθε να την καλύψετε. Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη διήμερη συνάντηση είναι:

  • Η Ευρώπη σε αποφασιστικό σημείο – ποιές οι προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Η συζήτηση του θέματος αρχίζει με εισήγηση της κας Ελένης Λουκαϊδου, μέλους της Επιτροπής Πολιτικής του ΣΔΠΕ και περιλαμβάνει και συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο χρονικό ορίζοντα 2020-2030.
  • Θέματα δημοκρατίας και αυτοδιοίκησης.
  • Η οικονομική κρίση και η ανάκαμψη σε τοπικό επίπεδο. • Θέματα διδυμοποιήσεων πόλεων.
  • Το ΣΔΠΕ μετά το 2010.
  • Θέματα σε σχέση και με τον παγκόσμιο οργανισμό «Ενωμένες Πόλεις και Τοπικές Κυβερνήσεις».
  • Θέματα για τη Μεσόγειο και παρουσίαση των συμπερασμάτων της πρώτης σύνταξης της Ευρω-μεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης που έγινε το Γενάρη του 2010. Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (ΣΔΠΕ): To Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (Council of European Municipalities and Regions -CEMR) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης στον τομέα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1951 και σήμερα τα μέλη του είναι 50 Εθνικές Ενώσεις Δήμων, Κοινοτήτων και Περιφερειών από 37 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά γύρω στις 100.000 Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Στόχος του ΣΔΠΕ είναι η προώθηση της Ενωμένης Ευρώπης που βασίζεται στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται όσον το δυνατόν πιο κοντά στους δημότες. Για να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να διαμορφώνει το μέλλον της Ευρώπης επαυξάνοντας την Τοπική και Περιφερειακή συνεισφορά και επηρεάζοντας τους ευρωπαϊκούς νόμους και πολιτική έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα ενδιαφέροντα και οι έγνοιες των τοπικών αρχών. Στη διαδικασία αυτή ανταλλάσσονται εμπειρίες στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και αναπτύσσονται συνεργασίες και με εταίρους από άλλα μέρη του κόσμου εκτός Ευρώπης. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αφορούν την περιφερειακή πολιτική, τις μεταφορές, το περιβάλλον, τις ίσες ευκαιρίες, την αυτοδιοίκηση, την εργοδότηση, την ενέργεια, κοινωνικά θέματα, τις διδυμοποιήσεις πόλεων (σήμερα υπάρχουν πάνω από 26.000 διδυμοποιημένες πόλεις της Ευρώπης) και γενικά όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. H Ένωση Δήμων Κύπρου είναι ενεργό μέλος του CEMR από το 1990.