Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο

Η Ένωση Δήμων Κύπρου χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), με την οποία καταδικάζει τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, οι οποίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αξιώνει τον άμεσο τερματισμό τους.

Επίσης, το CEMR καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε επανέναρξη των διπλωματικών προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαιώνει τα μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου για την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του Οργανισμού στις δύσκολες αυτές ώρες για τον τόπο μας.

Η γραπτή αντίδραση του Προεδρείου του Οργανισμού ήταν αποτέλεσμα της επιστολής του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, κ. Ανδρέα Βύρα, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2020, αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου.

Το κείμενο, το οποίο έχει δημοσιευτεί τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική γλώσσα, έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Σώματος και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το CEMR είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη. Τα μέλη του είναι Εθνικές Ενώσεις Τοπικών Αρχών από περισσότερες από 35 χώρες. Όλες μαζί αυτές οι Ενώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές. Η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι μέλος του Συμβουλίου από το 1990.

Το Συμβούλιο εργάζεται για να προαγάγει μια ενωμένη Ευρώπη, βασισμένη στην τοπική δημοκρατία. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης με την ενίσχυση των Τοπικών Αρχών, τον επηρεασμό της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής, την ανταλλαγή εμπειρίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη συνεργασία με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Ένωση Δήμων Κύπρου
30 Οκτωβρίου 2020

Άρθρο του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, κ. Ανδρέα Βύρα, με τίτλο “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγός υγιούς ανάπτυξης στην Κύπρο”

Στις δύσκολες ώρες που διανύει ο τόπος μας, ο λαός δεν έχει ανάγκη από άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά ζητά – δικαίως – την εξεύρεση πρακτικών και άμεσα υλοποιήσιμων λύσεων για να ξεφύγουμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι ακόμα ένα επενδυτικό πρόγραμμα γεμάτο τρύπες και παραθυράκια, το οποίο να δίδει την ευκαιρία στους λίγους να το χρησιμοποιήσουν για προσωπικό τους όφελος και που πιθανόν να οδηγεί στα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να εστιάσω στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Διευκόλυνσης Επενδύσεων Νόμος του 2019», του οποίου ο υπερβολικά κεντροποιημένος χαρακτήρας και τα ασαφή κριτήρια αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού.

Το υπό αναφορά νομοσχέδιο συζητήθηκε, σε ότι αφορά την γενική του φιλοσοφία, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, στις 5.3.2018 και στις 20.1.2020. Παρά τις τροποποιήσεις που υπέστη από πλευράς κυβέρνησης, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησής του, το νομοσχέδιο παραμένει το ίδιο στην φιλοσοφία του.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προνοεί τη δημιουργία μηχανισμού για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως μεγάλης, με κριτήρια τα οποία θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι επενδύσεις που θα πληρούν τα κριτήρια θα εντάσσονται σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέσω ενός διορισμένου Υπεύθυνου Έργου, ο οποίος θα υπηρετεί ως το σημείο επαφής του επενδυτή με όλες τις Υπηρεσίες, σε ότι αφορά την αδειοδότηση του έργου / επένδυσης. Η έκδοση της πολεοδομικής και της οικοδομικής άδειας θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος ενός έτους. Επίσης, το νομοσχέδιο καθορίζει δεσμευτικές προθεσμίες για την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την εν λόγω επένδυση και εφαρμόζει την αρχή της διοικητικής υποκατάστασης. Δηλαδή, σε περίπτωση παράλειψης έκδοσης άδειας εντός προκαθορισμένων προθεσμιών, η εξουσία μεταφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν ζω σε ουτοπία και γνωρίζω από πρώτο χέρι τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, τόσο σε επίπεδο κεντρικού Κράτους, όσο και σε επίπεδο Δήμων. Ωστόσο, δεν αποδέχομαι ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η φίμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, ας μην ξεχνάμε ότι εκφράζει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας.

Θέλω να είμαι σαφής. Σε καμιά περίπτωση και κανένας εκπρόσωπος της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Ένωσης Δήμων Κύπρου δεν επιθυμεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη του τόπου μας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Αντιθέτως. Σκοπός της ύπαρξης των Τοπικών Αρχών είναι να υπηρετούν την τοπική κοινωνία και να της προσφέρουν υπηρεσίες, οι οποίες διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Για να πετύχουμε στην αποστολή μας, βρισκόμαστε σε ένα συνεχή αγώνα βελτίωσης, με κατεύθυνση την ανάπτυξη και όχι την στασιμότητα.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ενός προγράμματος το οποίο θα εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Είναι επίσης υψίστης σημασίας τέτοιες πρωτοβουλίες να υλοποιούνται στα πλαίσια ενός συμφωνημένου Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των υφιστάμενων θεσμών και αρμοδιοτήτων και όχι την καταστρατήγησή τους. Μόνο υπό τους όρους αυτούς, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο για μακροχρόνια και υγιή ανάπτυξη, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί στόχο για την Πολιτεία στο σύνολό της.

Ως Ένωση Δήμων, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο με την τωρινή του μορφή. Θεωρούμε ότι η διευκόλυνση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη θεσμοθέτηση ενός υπερβολικά κεντροποιημένου συστήματος, το οποίο ενέχει παγίδες για τον τόπο μας.

Το σύστημα που θεσμοθετεί το εν λόγω νομοσχέδιο, παρακάμπτει υφιστάμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού, οι οποίες διασφαλίζουν την διαφάνεια και την συμμετοχικότητα στην λήψη αποφάσεων αναφορικά με την κατηγοριοποίηση και χωροθέτηση αναπτύξεων, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται, πολύ περισσότερο, στην περίπτωση αναπτύξεων στρατηγικής σημασίας. Σε μια χρονική συγκυρία όπου όλοι μας θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην αποκέντρωση εξουσιών και την ενδυνάμωση των μηχανισμών διαφάνειας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, είναι σχεδόν αποκαρδιωτικό να παρατηρεί κάποιος το Κράτος να επιδιώκει να εφαρμόσει εκ νέου τις ίδιες πρακτικές.

Αντί του εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης των υφισταμένων διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, προτείνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής, εκτός του ορθού θεσμικού πλαισίου, με κριτήρια που θα αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μια μεγάλη επένδυση, πρέπει να είναι στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για το σύνολο του τόπου, αλλά και για την τοπική κοινωνία που θα επηρεαστεί πρώτη. Με αυτή τη λογική, η Τοπική Αρχή θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα στάδια της διαβούλευσης, του πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και της αδειοδότησης.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταστρατηγείται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζοντας τον θεσμικό ρόλο των Δήμων, σε ρόλο απλού διαβουλευτή, και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και περιορισμούς. Αποτελεί μεγάλη αντίφαση το να διακηρύττουμε αδιάληπτα την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου και ταυτόχρονα να παραγνωρίζουμε θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες κάνουν λόγο για πραγματικές τοπικές δημοκρατίες με εξουσία λήψης αποφάσεων και εργαλεία υλοποίησης των αποφάσεών τους και όχι διακοσμητικά στοιχεία που το κεντρικό Κράτος μπορεί να παραγκωνίσει αυτοβούλως.

Συγκεκριμένα, η θεσμοθετημένη αρμοδιότητα των Δήμων αναφορικά με την έκδοση άδειας οικοδομής «μεταβιβάζεται» στον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, για τις εν λόγω αναπτύξεις, και μάλιστα εκτός του ορθού νομικού πλαισίου, που είναι η περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών νομοθεσία.

Η «μεταβίβαση» αρμοδιοτήτων από τους Δήμους προς τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως γίνεται μόνο για τις άδειες που εκδίδουν οι Δήμοι και όχι για τις άδειες που τυχόν απαιτούνται από άλλες διοικητικές αρχές, στα πλαίσια της αδειοδότησης, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα την έλλειψη εμπιστοσύνης του κεντρικού Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την παραγνώρισή μας ως ένα ζωτικό όργανο του δημοκρατικού συστήματος.

Αντί της ενδυνάμωσης των δομών των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αδειοδοτικές απαιτήσεις για όλες τις αναπτύξεις, περιλαμβανομένων των στρατηγικών αναπτύξεων, προωθείται η επάνδρωση πολυπληθούς Διεύθυνσης, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ειδικά για στρατηγικές αναπτύξεις.

Τέλος, ένα σημείο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι ότι, με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Εσωτερικών αποκτά υπερεξουσίες έναντι άλλων διοικητικών αρχών/ αρμοδίων αρχών που εμπλέκονται στην αδειοδότηση αναπτύξεων, προς τις οποίες εκδίδει σχετικές εντολές, οδηγίες και απαιτήσεις.

Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να βρίσκεται σε λέξεις κλειδιά όπως ο εκσυγχρονισμός, η ενδυνάμωση, η αποκέντρωση των εξουσιών, η ευθύνη, η αξιοπιστία και η θεσμοθέτηση διαδικασιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Δεν μπορεί ένα Κράτος να λειτουργεί επ’ άπειρον με βραχυπρόθεσμα προγράμματα που του δίνουν μια στιγμιαία ανάσα. Η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα με την εγκαθίδρυση λειτουργικών και διαφανών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης δεν είναι ούτε αύριο, ούτε καν σήμερα. Ήταν χτες.

Οι Δήμοι δεν είναι οι κομπάρσοι του δημοκρατικού συστήματος. Οφείλουν και μπορούν να είναι οδηγοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης υγιούς, βιώσιμης και η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας που υπηρετούμε. Έτσι, βελτιώνουμε άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου το Κράτος μας και τη δημοκρατία μας. Και αυτός ο στόχος είναι και πρέπει να παραμείνει για όλους αδιαπραγμάτευτος.

 

Ανδρέας Βύρας
Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου

 

Κινητοποίηση των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σωμάτων στα οποία συμμετέχει η Ένωση Δήμων Κύπρου για το θέμα της Αμμοχώστου

Η Ένωση Δήμων Κύπρου ήγειρε το φλέγον θέμα των παράνομων προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με επιστολές της προς τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους συμμετέχει.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, κ. Ανδρέας Βύρας, απέστειλε επιστολές του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε., το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), τη Συνέλευση Περιφερειών της Ευρώπης (AER), το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών (AEBR), το Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κοινοπολιτείας (CLGF) και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Η Ένωση Δήμων με τις επιστολές της επεξηγεί συνοπτικά την κατάσταση, επικαλούμενη τόσον τα νομικά επιχειρήματα που απορρέουν από τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όσον και το ανθρωπιστικό σκέλος του προβλήματος, καθώς επίσης και τις πολιτικές προεκτάσεις και κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω παράνομες ενέργειες.

Με τις εν λόγω επιστολές, καλούνται οι Πρόεδροι και οι Γραμματείες των πιο πάνω Σωμάτων να συνταχθούν με τον Δήμο Αμμοχώστου, στηρίζοντάς τον στις προσπάθειές του για αποκατάσταση της κατάφωρης αυτής αδικίας που συντελείται σε βάρος των δημοτών του και να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους και να εκδώσουν Ψηφίσματα και Ανακοινώσεις εκφράζοντας τη στήριξη του Σώματος στην νομιμότητα, όπως αυτή προνοείται στα πιο πάνω σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλώντας για άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Τέλος, η Ένωση Δήμων σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι πιο πάνω Οργανισμοί ανταποκρίθηκαν άμεσα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και την ετοιμότητά τους να συνδράμουν στη διπλωματική κινητοποίηση για αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Από τη μεριά της, η Ένωση Δήμων διαβεβαίωσε ότι παραμένει στη διάθεσή τους για περαιτέρω συντονισμό επί του θέματος.

Ένωση Δήμων Κύπρου
15 Οκτωβρίου, 2020

Παρέμβαση της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας κας Ελένης Λουκαΐδου για το θέμα των Βαρωσίων στη Σύνοδο ολομέλειας ΕΕτΠ

Mr. President,

Thank you for the floor. I was not able to ask tabling this issue under the local matters debate, since the issue I am going to refer to, happened after the deadline for doing so was over.

I would like to bring before the plenary session, an issue of local concern, with major consequences not only for Cyprus, but for the whole of the European Union, since it concerns European territory.
Very briefly, I would like to bring to your attention, further negative developments, on the issue of Turkish led plans in the fenced area of Varosha.

Since the 1974 Turkish invasion, the area to the south of the city of Famagusta, Varosha, has been sealed off and closed by the Turkish army, in order to prevent the return of its inhabitants.

In violation of UN resolutions protecting the city and defining the framework for the return of Varosha to its lawful inhabitants under UN administration, last Thursday, Turkey illegally reopened a part of the beach area, in the enclosed part of the city and threatens to settle the city with people other than its lawful inhabitants.

On Friday, the UN Security Council called for a reversal of the decision to open the fenced-off area of Varosha and to adhere to UN resolutions.

These actions apart from the fact that they are contrary to UN resolutions, also damage the efforts for the resumption of talks for a comprehensive and lasting settlement of the Cyprus problem.

I will come back to this topic at the first CIVEX meeting, but in the meantime I would like to ask the President to bring the concerns of all Cypriot local authorities to the highest level of the EU, namely the President of the European Council Charles Michel.

Thank you for your attention.

Βρυξέλλες , 140η Σύνοδος ολομέλειας ΕΕτΠ- Οκτώβριος 2020

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ)

Ανακοίνωση Τύπου της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών

 

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Ολομέλεια της ΕΕτΠ ,

ανάμεσα στις συζητήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΤΠΑ,

 τα αποτελέσματα του πρώτου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου, του μηχανισμού στήριξης και

της ανάγκης για ένα Ενισχυμένο  Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

 

Στην 140η Σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες στις 12-14 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΕτΠ κ Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος σε επιστολή που έλαβε από το δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ Σίμο Ιωάννου, υπογράμμισε τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια . Σημείωσε ότι ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ  κ Borrell εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για την απόφαση για μονομερές «άνοιγμα» τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ανέφερε ότι έθιξε το θέμα και κατά τη συζήτηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ την προηγούμενη μέρα.

Σε παρέμβαση της η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ Κα Ελένη Λουκαΐδου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την σημαντική αναφορά σε αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρώπη εφόσον τα Κυπριακά εδάφη είναι και εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγοντας η κ α Λουκαΐδου σημείωσε  ότι θα επανέλθει με το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕτΠ και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΕτΠ να εγείρει το θέμα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διάφορα μέλη της ΕΕτΠ έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν με απόλυτο τρόπο τη διαφωνία τους αναφορικά με τις Τουρκικές ενέργειες και την υποστήριξη τους στο λαό της Αμμοχώστου και  υπογράμμισαν με έμφαση ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ υπογράμμισε ότι είναι πια ώρα για δυναμική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας, και ότι η Ευρώπη δε μπορεί να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες χωρίς αντίδραση.

Κατά την 140η σύνοδο ολομέλειας της ΕΕτΠ συζητήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές (ΤΠΑ), τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου, ο μηχανισμός στήριξης και η ανάγκη συμμετοχής των ΤΠΑ στις διαδικασίες απόφασης για τη διοχέτευση των κονδυλίων , καθώς και η πρόταση της ΕΕτΠ για τη δημιουργία ενός Ενισχυμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Την σύνοδο προσφώνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, συζήτησε το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανάκαμψη της Ευρώπης και αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη της ΕτΠ για το μέλλον της Ευρώπης.  Απευθυνόμενος προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος της ΕΕτΠ εξέφρασε τις βασικές προσδοκίες  των περιφερειών και των πόλεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 300 περιφέρειες και 90.000 δήμοι είναι τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της και ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας.  Τόνισε δε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να συνδεθεί καλύτερα με τους πολίτες της Ένωσης για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις στις ανάγκες τους, οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σπίτι της Δημοκρατίας με τρεις διαστάσεις όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ΕΕ, εθνικό και περιφερειακό / τοπικό – εργάζονται μαζί, για τους ανθρώπους και πιο κοντά στους ανθρώπους. Πιστεύουμε στο γερμανικό σύνθημα Gemeinsam – Μαζί. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, δημοκρατική, βιώσιμη και ανθρώπινη Ευρώπη », είπε.

Η Σύνοδος Ολομέλειας της ΕΕτΠ συζήτησε επίσης το πώς η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η κοινή διαχείριση της θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης. Το Ετήσιο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της ΕΕτΠ δείχνει ότι η πανδημία του κορονοϊού διευρύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην ΕΕ. Το πρώτο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο* για όλη την ΕΕ – που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών – προειδοποιεί ότι η πανδημία Coronavirus επηρεάζει σημαντικά τα έσοδα των εθνικών αρχών: μόνο στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι απώλειές θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Η κρίση διευρύνει επίσης τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στα εδάφη της ΕΕ. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρίση κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά COVID», και επισημαίνει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών αποτελεί επίσης σαφή απειλή για τη συνοχή της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου*, ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ δήλωσε «ότι μόνο λαμβάνοντας τον παλμό των κοινοτήτων μας μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο αποτελεσματική ήταν η ΕΕ επί τόπου, και τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά της. Το Βαρόμετρο αυτό μας επιβεβαιώνει ότι η πανδημία μας έχει πλήξει όλους. Πάνω από το 90% των περιφερειών και των δήμων της ΕΕ αναμένουν μείωση των εσόδων τους».   Η πολιτική συνοχής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μέσου REACT EU και των απλουστεύσεων των διαδικασιών μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Investment Initiative (CRII), αποτελούν κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της τάσης και την αιχμή της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης της Ευρώπης, καθώς και για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την υπέρβαση των περιφερειακών ανισοτήτων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την παρέμβαση της πολιτικής συνοχής στις περιφέρειες και τις πόλεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ΕΕ έχει δείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Υπενθύμισε δε ότι αυτό που έχουν αποδείξει οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεσούσης της κρίσης, είναι ότι η πολιτική συνοχής είναι πιο ουσιαστική από ποτέ .

Η Πρόεδρος της Κομισιόν κα von der Leyen, η οποία προσφώνησε την Σύνοδο, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του Βαρομέτρου σημείωσε ότι οι Τοπικές Αρχές ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας όταν πληγήκαμε από την κρίση υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι της πρωτοβουλίας «Next Generation EU» θα στοχεύουν στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε όλη την Ένωση. Τα ευρωπαϊκά ταμεία θα επιτρέψουν επενδύσεις σε νέα νοσοκομεία, καλύτερο εξοπλισμό και ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

 

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στο πλευρό του Δήμου Αμμοχώστου

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (Ε.Κ.Δ.), στη σημερινή τακτική συνεδρία της, συζήτησε εκτάκτως ως πρώτο θέμα τη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου ως πρώτο βήμα εποικισμού και της περίκλειστης περιοχής, ώστε να εξετάσει τρόπους συλλογικής αντίδρασης του προσφυγικού κόσμου.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων καταδικάζει απερίφραστα  και με τον πιο έντονο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα για άλλη μια φορά το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η σημερινή ειδεχθής κίνηση της κατοχικής δύναμης, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, έχει αναμφίβολα προεκτάσεις οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την ολότητα του εθνικού μας προβλήματος, δυναμιτίζοντας και το κλίμα επανέναρξης των συνομιλιών για επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

Εκφράζεται παράλληλα εκ μέρους της Ε.Κ.Δ. η  αμέριστη συμπαράστασή της στον αδελφό Δήμο Αμμοχώστου και τον κόσμο του, που σήμερα παρακολουθεί ανήμπορος και οργισμένος την αγαπημένη του πόλη να δέχεται μια νέα τουρκική εισβολή. Όλοι οι Κατεχόμενοι Δήμοι δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν και να στηρίξουν ενεργά τις όποιες ενέργειες κριθούν σκόπιμες για τερματισμό αυτών των παράνομων και προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας. Όλοι συντασσόμαστε δυναμικά στο πλευρό του αδελφού Δήμου για συλλογική αντίδραση στα τεκταινόμενα νέα τετελεσμένα. Προς τούτο,  έχουμε μεταφέρει εισήγησή μας προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για γενική  κινητοποίηση για το θέμα της Αμμοχώστου και για να τεθεί τούτο προς διάφορα Ευρωπαϊκά Σώματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία η Ένωση εκπροσωπείται.

Στη σημερινή έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5:00μ.μ. στο οδόφραγμα της Δερύνειας, την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων θα εκπροσωπήσει η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη. Καλούμε όλο τον προσφυγικό κόσμο και ευρύτερα όλο τον Κυπριακό λαό να συμπαραταχθεί στο πλευρό των Αμμοχωστιανών στη δύσκολη αυτή περίσταση. Ο αγώνας του προσφυγικού κόσμου είναι και παραμένει κοινός και αδιαίρετος και το πρόβλημα της κατοχής αφορά και πονά όλους μας ανεξαιρέτως!

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
8 Οκτωβρίου, 2020