ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ Pro-I3T: ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Λίγες μέρες πριν από την ημερίδα ενημέρωσης των Δήμων για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου Pro-I3T στις 11 Σεπτεμβρίου, και ώρα 9.00 πμ, στo ξενοδοχείο Holiday Inn στη Λευκωσία, οι θεματικοί οδηγοί του έργου βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο σύνταξής τους.

Ποια όμως είναι η χρησιμότητα των Θεματικών Οδηγών; Όποιος έχει χρειαστεί να ψάξει έστω και μία φορά κάποιο πρόγραμμα της ΕΕ για να χρηματοδοτήσει κάποια δράση του Δήμου του, είναι εύκολο να το καταλάβει: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεκάδες προγράμματα από τα οποία θα μπορούσε κάποιος να αντλήσει πόρους, αλλά πουθενά δεν υπάρχουν όλα αυτά μαζί συγκεντρωμένα. Έτσι, η εξεύρεση του κατάλληλου χρηματοδοτικού προγράμματος μετατρέπεται σε Γολγοθά, ο οποίος συχνά ξεπερνιέται μόνο με την -έμμισθη- βοήθεια κάποιου γνώστη του αντικειμένου (υπαλλήλου ή συμβούλου).

Οι θεματικοί οδηγοί του έργου Pro-I3T, όχι μόνο λύνουν αυτό το πρόβλημα, συγκεντρώνοντας όλα τα χρηματοδοτικά προγραμματα σε ένα σημείο, αλλά βοηθούν επιπλέον τον ενδιαφερόμενο να επιλέξει το πιο κατάλληλο, να κατανοήσει τη λειτουργία και τη λογική του προγράμματος και να υποβάλει τελικώς την πρόταση χρηματοδότησης της δράσης του.

Για να δούμε πώς γίνεται αυτό, αξίζει να δούμε τα τέσσερα βασικά κεφάλαια που περιλαμβάνει ο κάθε οδηγός:

  1. Το πρώτο κεφάλαιο κάθε οδηγού περιλαμβάνει πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία της ΕΕ. Η χρησιμότητα του κεφαλαίου αυτού είναι βασικότατη, καθώς η κατανόηση του χρηματοδότη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να φτάσει κάποιος στη χρηματοδότηση. Αν δεν ξέρεις ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι του οργανισμού ο οποίος θα σε χρηματοδοτήσει, πώς θα καταφέρεις να τον πείσεις να το κάνει;
  2. Το δεύτερο κεφάλαιο κάθε οδηγού περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» και του πώς μια ιδέα για έργο ή δράση θα μπορούσε να διατυπωθεί σωστά και να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» μπορεί να χρηματοδοτήσει απλές δράσεις Δήμων και των πολιτών τους, οι οποίες μπορούν να αφορούν το σύνολο σχεδόν των τομέων στους οποίους δραστηριοποιούνται. Είναι λοιπόν ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για όσους ψάχνουν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους.
  3. Το τρίτο κεφάλαιο κάθε οδηγού περιλαμβάνει έναν πλήρη κατάλογο όλων των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια δράση και
  4. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει λεπτομερή μεθοδολογία για το πώς μπορεί να ετοιμαστεί και να υποβληθεί μία πρόταση χρηματοδότησης ενός έργου ή μιας δράσης.