ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ Pro-I3T: ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στις 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης ημερίδα ενημέρωσης των Δήμων της Κύπρου για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στo ξενοδοχείο Holiday Inn στη Λευκωσία. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ένωση Δήμων Κύπρου, στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου Pro-I3T.

Το περιεχόμενο της ημερίδας αφορούσε την ενημέρωση των αιρετών και των στελεχών των Δήμων της Κύπρου, σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δράσεις και τις πρακτικές προετοιμασίας, την υλοποίηση και την αφομοίωση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν λειτουργοί Δήμων και Περιφερειών από Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν σχετικό υλικό από τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους, καλές πρακτικές, καθώς επίσης και χρήσιμες οδηγίες για την προετοιμασία των Δήμων στην υποβολή προτάσεων.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στην ημερίδα ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Ακολούθησε   παρουσίαση του έργου Pro-I3T και των ενημερωτικών εργαλείων του και στη συνέχεια η κα Regine Kramer, Συντονίστρια Πολιτικής της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης (ΣΠΕ) και η κα Ουρανία Γεωργουτσάκου, Αρμόδια Συντονισμού Πολιτικής της ΣΠΕ παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τη Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης και τις δράσεις της, καθώς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν μέσω της ΣΠΕ για τους Δήμους της Κύπρου.

Ακολούθησε η παρουσίαση τριών καλών πρακτικών. Αρχικά, ο κ. Cédric Virciglio, Διευθυντής του Γραφείου Βρυξελλών της Περιφέρειας της Αλσατίας (Γαλλία) μίλησε για το πώς καλύπτουμε τις ανάγκες του Δήμου μας μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και έδωσε μια σειρά παραδειγμάτων από ευρωπαϊκά έργα τα οποία υλοποιούνται στην Αλσατία.

Στη συνέχεια ο Δρ. David Moser, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Μπολζάνο (Ιταλία) παρουσίασε το έργο «PV Initiative» για τη χρήση φωτοβολταϊκών και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των Τοπικών Αρχών με τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κ. Mario Miranda, Πρόεδρος του ΜΚΟ Norte Crescente από τις Αζόρες (Πορτογαλία) παρουσίασε μία σειρά από έργα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των Τοπικών Αρχών με τους ΜΚΟ.

Τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση των συμμετεχόντων με τους ομιλητές, και η ημερίδα έκλεισε με την παράθεση γεύματος.

Παρουσιάσεις των ομιλητών: