ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, ώρα 9.00 π.μ. Ξενοδοχείο Holiday Inn, Λευκωσίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:00 – 9:15 Προσέλευση – Έγγραφές
9:15 – 9:25 Χαιρετισμός: Από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξη Γαλανό
9:25 – 9:40 Παρουσίαση του Πλαισίου Λειτουργίας και των Προτεραιοτήτων της Ένωσης Δήμων Κύπρου από τον Γραμματέα της κ. Γιάννη Αντωνιάδη.
9:40 – 10:10 Θέμα: Ο Περί Δήμων Νόμος, Εισηγητής: κ. Χριστάκης Χριστοφίδης, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος, Ένωσης Δήμων Κύπρου
10:10 – 10:30 Θέμα: Δήμοι και Περιβάλλον, Εισηγητής: κ. Νίκος Γεωργιάδης, Περιβαλλοντολόγος/Πολεοδόμος, Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., Πρώην Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος
10:30 – 10:50 Θέμα: Δημοτικοί Προϋπολογισμοί και Λογαριασμοί, Εισηγητές: κ. Νικόλας Ευσταθίου, Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Λευκωσίας, και κ. Χρίστος Κυριάκου, Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Λεμεσού
10:50 – 11:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
11:30 – 12:00 Διάλειμμα – Καφές
12:00 – 12:20 Θέμα: Τέλεση Πολιτικών Γάμων, Εισηγητής: κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου, Νομικός Λειτουργός/Βοηθός Γραμματέας Ένωσης Δήμων Κύπρου
12:20 – 12:40 Θέμα: Αδειοδότηση Αναπτύξεων (Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειές) από τους Δήμους. Εισηγητές: κ. Λευτέρης Εμπεδοκλής Δημοτικός Γραμματέας Δήμου Λάρνακας και κ. Ανδρέας Καρακατσάνης, Δημοτικός Μηχανικός Δήμου Λάρνακας
12:40 – 13:05 Θέμα: Διαδικασίες Προκήρυξης και Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων από τους Δήμους, Εισηγητές: κ. Μάκης Ζωρζής, Ανώτερος Λειτουργός Γραφείου Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας και κ. Ανδρέας Λάμπρου, Δημοτικός Γραμματέας Δήμου Στροβόλου
13:00 – 13.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13:30 – 14:45 ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
14:45 – 15:10 Θέμα: Ευρωπαϊκά Σώματα και Οργανισμοί Τοπικών Αρχών, Εισηγητής: κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Γραμματέας Ένωσης Δήμων Κύπρου
15:10 – 15:30 Θέμα: Διαρθρωτικά Ταμεία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Κονδύλια για τους Δήμους για την περίοδο 2014-2020, Εισηγητής: κ. Γιώργος Γεωργίου Γενικός Διευθυντής Γραφείου Προγραμματισμού
15:30 – 16:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Πρώτη τακτική συνεδρία της εντεκαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Διεξήχθη χθες Τετάρτη 29.2.2012 η πρώτη τακτική συνεδρία της εντεκαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων με συμμετοχή όλων των μελών και συγκεκριμένα του Προέδρου κ. Αλέξη Γαλανού, του Αντιπροέδρου κ. Σάββα Βέργα, και των μελών κ.κ. Σταύρου Γερολατσίτη, Γιώργου Γεωργίου, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, Ελένης Λουκαϊδου, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Λουΐζας Μαυρομμάτη, Χαράλαμπου Πίττα, Κωστάκη Χατζηκακού και Κυριάκου Χατζηττοφή.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε με σειρά θεμάτων με κυριότερα τα πιο κάτω:

Πρώτο θέμα ήταν τα πολύ άσχημα οικονομικά των Δήμων μετά τις περικοπές της κρατικής χορηγίας από την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αποφασίσθηκε να ζητηθούν άμεσα συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση τρόπων επίλυσης του.

Δεύτερο θέμα ήταν ο ορισμός των εκπροσώπων των Δήμων στις διάφορες Επιτροπές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Συμφωνήθηκε να ζητηθούν και εισηγήσεις από τις πολιτικές ομάδες με στόχο τη διακομματική και γεωγραφική εκπροσώπηση, με βάση τις σωστές αναλογίες και ισορροπίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Επιστροφή τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού

Επαναπατρίστηκαν στις 16 Μαρτίου, 2012, ύστερα από 29 ολόκληρα χρόνια και μετά από διαβήματα της Εκκλησίας της Κύπρου, οι περίφημες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα μ.Χ. και είχαν κλαπεί το 1983 από την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού της κατεχόμενης Λύσης, από το διαβόητο Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, για να βρεθούν το 1997 στο Χιούστον του Τέξας, ως μέρος της συλλογής της Ντομινίκ ντε Μενίλ. Η Αμερικανίδα συλλέκτρια έργων τέχνης είχε εντοπίσει τις τοιχογραφίες στο Μόναχο τη δεκαετία του ’80, όπου, εξάλλου, κατέληξαν πολλές χιλιάδες εκκλησιαστικές εικόνες από τα κατεχόμενα.

Οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού τα τελευταία 15 χρόνια φυλάσσονταν σε βυζαντινό εκκλησάκι στο μουσείο Μενίλ, όπου μάλιστα καταγράφονταν πολυάριθμες επισκέψεις πιστών και φιλότεχνων. Η τελευταία μέρα που το εκκλησάκι παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό ήταν η 4η Μαρτίου και έκτοτε συνεργείο συντηρητών αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη του ιερέα και Διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών Εικόνων και Μνημείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Δημοσθένη Δημοσθένους, παρακολούθησε την ασφαλή συσκευασία και μεταφορά των τοιχογραφιών στην Κύπρο. Το αεροσκάφος με τις τοιχογραφίες τις οποίες συνόδευε ο Δημοσθένης Δημοσθένους, έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου τις υποδέχθηκε ο Κώστας Κατσαρός, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η διαδικασία μεταφοράς των τοιχογραφιών που βρίσκονταν σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια, διήρκησε αρκετές ώρες. Από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία θα τις τοποθετήσει στο παρεκκλήσι στο Βυζαντινό μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, μέχρι να καταλήξουν στο φυσικό τους χώρο, στην εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Βρετανοί βουλευτές καθαρίζουν βεβηλωμένες εκκλησίες

Σύμφωνα με τον David Burrowes, βουλευτή των Συντηρητικών και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας για την Κύπρο, μια ομάδα Βρετανών βουλευτών μαζί με εθελοντές θα συμμετάσχει σε διήμερη εκστρατεία καθαρισμού δεκαοκτώ βεβηλωμένων εκκλησιών και κοιμητηρίων. Η εκστρατεία είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 10 και 11 Μαΐου, 2012 και θα χρηματοδοτηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την επίσκεψη Βρετανών βουλευτών στις κατεχόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν μάρτυρες της καταστροφής των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών μνημείων.

Ο κ. Burrowes δήλωσε συγκλονισμένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοιμητήρια και οι εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και αποφάσισε να κάνει κάτι, γι’ αυτό και επέστρεψε με εθελοντές έτοιμους να συμβάλουν στην αποκατάσταση του σεβασμού προς τα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του που σε αυτή τη προσπάθεια ανταποκρίθηκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τα μνημεία που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα είναι: οι δύο εκκλησίες του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερώνα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Πηγή Αμμοχώστου, οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου στα Γέναγρα, η εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια, ο Άγιος Αρτέμιος στην Αφάνεια και τα κοιμητήρια στην Πηγή, στα Γέναγρα και στην Αφάνεια.

Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνήσει με την Μαρίνα Σάββα στη Γραμματεία της CYP-APPG, στο marinasavva@cyprusappg.co.uk.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Παράνομες ανασκαφές στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στα κατεχόμενα διενεργούνται παράνομες ανασκαφές εκτός και εκτός ορθόδοξων εκκλησιών. Προσπάθεια των αρχαιοκάπηλων είναι να εντοπίσουν θησαυρούς ή αρχαιότητες. Μια από τις εκκλησίες που αποτέλεσαν στόχο των ανασκαφών ήταν και αυτή που βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην κατεχόμενη Ακανθού. Η εφημερίδα αναφέρεται στην απογοήτευση των Ελληνοκυπρίων από την εικόνα που αντικρίζουν επισκεπτόμενοι τις κατεχόμενες από την τουρκική εισβολή του 1974 περιοχές της Δημοκρατίας.

Κοπεγχάγη 2012: Διάσκεψη Κορυφής με συμμετοχή της Κυπριακής Αντιπροσωπείας

Στις 22 Μαρτίου 2012, η Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Επιτροπή των Περιφερειών, ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο Κορυφής των Πόλεων και των Περιφερειών της Ευρώπης. Η Σύνοδος με θέμα τον «Ευρωπαϊκό αστικό ιστό στον 21ο αιώνα» συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών, τον Δήμο της Κοπεγχάγης και την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας της Δανίας.

Η Δανική Προεδρία, όπως ήταν φυσικό, έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων της την πράσινη ανάπτυξη και αυτή η Σύνοδος ήταν η ευκαιρία για πολλούς εκπροσώπους Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να δουν από κοντά τις επιτυχίες αυτής της χώρας στον περιβαλλοντικό τομέα. Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso και την πρωθυπουργό της Δανίας, κα Helle Thorning-Schmidt.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Schulz, ο οποίος ανέφερε: «Οι πόλεις μας χρειάζονται ριζική αναδόμηση, περισσότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, που εξοικονομεί πόρους και στο οποίο αξίζει να ζούμε». Για να γίνει όμως αυτό, υποστήριξε ότι πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και οι ικανότητες των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, οι οποίες θα υποδείξουν όχι μόνο το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα, αλλά και με ποιο τρόπο, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η πρωθυπουργός της Δανίας από την πλευρά της, υποστήριξε ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη είναι ουσιαστικά μακροχρόνια επένδυση, ενώ η πρόεδρος της ΕτΠ, κα Mercedes Bresso, κλείνοντας τη Σύνοδο, τόνισε πως οι πόλεις πέρα από προκλήσεις προσφέρουν και ευκαιρίες και τις χαρακτήρισε ως τις πιο προσεγγίσιμες πηγές αλληλεγγύης.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν για τον αντίκτυπο της ΕΕ στην αστική ανάπτυξη, τις καλές πρακτικές, τη συμμετοχή των πολιτών και τη μετάβαση στην πράσινη αστική οικονομία. Στο τέλος δε της διήμερης διοργάνωσης, η ΕτΠ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη της Κοπεγχάγης», όπου επισημαίνεται η σημασία της αστικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια –ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο (20-22 Ιουνίου 2012)– και επίσης, αποτελεί την κοινή πολιτική δέσμευση των Δήμων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ απαρτίστηκε από τον Επικεφαλής κ. Γεώργιο Γεωργίου, Δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών και τα μέλη κ. Χαράλαμπο Πίττα, Δήμαρχο Μόρφου, κα Ελένη Λουκαΐδου, Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας, κ. Χριστόδουλο Κώστα Καττιρτζή, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Ζώδιας και κ. Δήμο Γιάγκου, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Ειρήνης Κερύνειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Εκτίθενται στην Αρχιεπισκοπή οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού Λύσης οι οποίες επαναπατρίστηκαν από το Τέξας της Αμερικής στις 16 Μαρτίου, 2012, εκτίθενται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα προέρχονται από την αψίδα και τον τρούλο του κατεχόμενου ναού και τις είχε αγοράσει το ίδρυμα Μενίλ του Τέξας από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν το 1985. Συντηρήθηκαν και συναρμολογήθηκαν το 1988 και το 1992 το ίδρυμα, σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, ανέλαβε για περίοδο 20 ετών την κηδεμονία τους. Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες εντάσσονται στα χαρακτηριστικά έργα της maniera cypria, δηλαδή της συγκριτικής τέχνης που αναπτύχθηκε στη Φραγκοκρατούμενη Κύπρο του 130υ αιώνα.

Οι τοιχογραφίες επαναπατρίστηκαν ύστερα από συντονισμένες και έντονες προσπάθειες της Εκκλησίας και των Αρχών της Δημοκρατίας και τοποθετήθηκαν για προσωρινή έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου Γ’. Στις 27 Μαρτίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για παρουσίαση των τοιχογραφιών, στην οποία παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Συγκοινωνιών, Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας, της Εισαγγελίας, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλοι. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνεργάστηκαν για επαναπατρισμό των τοιχογραφιών, τόνισε ότι η συγκίνηση όλων θα κορυφωθεί όταν αυτές οι τοιχογραφίες επιστρέψουν στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Ευφημιανού, όπως είναι και ο τελικός στόχος. Ανέφερε ότι το ίδρυμα Μενίλ ήθελε από τώρα οι εικόνες να επιστρέψουν στο Ναό, όμως ο ίδιος, όπως χαρακτηριστικά είπε, τους ρώτησε εάν είναι διατεθειμένοι «να στείλουν ένα λόχο πεζοναυτών για να τις προσέχει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι ίσως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου χώρου με τις τοιχογραφίες ώστε, όπως ανέφερε, αυτοί οι θησαυροί να επιστρέψουν στο λαό μας. Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι το Ίδρυμα επιθυμούσε αρχικώς να επεκταθεί η συμφωνία για κηδεμονία των εικόνων, ωστόσο η επιθυμία της Εκκλησίας ήταν να επιστρέψουν στο δικό τους χώρο.«Εγώ δεν μπορούσα να δώσω παράταση γιατί δεν ήταν υπόθεση δική μου και επέμενα ότι η συμφωνία πρέπει να υιοθετηθεί στο ακέραιο», συνέχισε. Έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με το ίδρυμα Μενίλ, αναφέροντας ότι ως αντίδωρο για τη φύλαξη των εικόνων όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος τους προσέφερε 5 εικόνες από τις αρχές του 20ου αιώνα για έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος. «Εάν επιθυμούν, επειδή έχουμε χιλιάδες εικόνες του 20ου αιώνα, μπορούμε να τους προμηθεύσουμε και είμαστε πρόθυμοι αυτές οι καλές σχέσεις να συνεχιστούν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, εξήρε τη στενή συνεργασία κράτους και Εκκλησίας για επαναπατρισμό των συγκεκριμένων εικόνων αλλά και την κοινή προσπάθεια που γίνεται για να επιστρέψουν στην Κύπρο και άλλες εικόνες και εκκλησιαστικοί θησαυροί που κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους. «Έχουμε κινήσει δικαστικούς αγώνες και έχουμε δαπανήσει μερικά εκατομμύρια στους αγώνες αυτούς για να ανακαλύψουμε πού βρίσκονται όλα αυτά τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και οι θησαυροί μας, πολλοί από τους οποίους είναι και σε ιδιωτικές συλλογές», ανέφερε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε αναφορά στο δικαστικό αγώνα για επαναπατρισμό των εικόνων που κλάπηκαν από τον αρχαιοκάπηλο Ντικμέν και βρίσκονται στο Μόναχο, τονίζοντας ότι αναμένεται η τελική δικαίωση και διαβεβαιώνοντας ότι ο αγώνας, που δεν είναι εύκολος, θα συνεχιστεί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Ανακοίνωση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων ενημερώθηκε την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, λεπτομερώς από τους Βουλευτές κκ. Δημήτρη Συλλούρη, Σοφοκλή Φυττή και Φειδία Σαρίκα που εκπροσωπούσαν τους 17 Βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν από κοινού εισήγηση για την επέκταση των προνοιών του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Εσωτερικών με τίτλο «Ο Περί Μεταφοράς Αναπτυξιακών Δικαιωμάτων Νόμος του 2011», ώστε να συμπεριλάβει και τη δυνατότητα μεταφοράς μέρους της αξίας της κατεχόμενης γης υπό μορφή συντελεστή δόμησης και κατασκευαστικών δικαιωμάτων στις ελεύθερες περιοχές.

Η Επιτροπή ομόφωνα συμφώνησε να στηρίξει ένθερμα την πιο πάνω εισήγηση και καλεί τόσο την Κυβέρνηση όσο και τη Βουλή να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της εισήγησης η οποία θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια ίσης μεταχείρισης και ισότιμης κατανομής βαρών.

Περαιτέρω εισηγείται τη δημιουργία τράπεζας συντελεστή δόμησης από κοινού με το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, έτσι ώστε η πρακτική εφαρμογής του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης να δώσει στους πρόσφυγες άμεση φερεγγυότητα, ευκαιρία αξιοποίησης ωφελημάτων από την κατεχόμενη περιουσία τους και προστασία των κατεχόμενων περιουσιών από τα τουρκικά τεχνάσματα εξαγοράς των, ενισχύοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη γη μας.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
29 Μαρτίου 2012