Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, το γνωστό Council ofEuropean Municipalities and Regions (CEMR) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη. Τα μέλη του είναι πάνω από 50 εθνικές οργανώσεις Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών από 38 χώρες που συνολικά εκπροσωπούν περίπου 100.000 Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.
Η Κύπρος είναι ενεργό μέλος του CEMR για 20 χρόνια.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Ένωση Δήμων της Τουρκίας (UMT), ζήτησε από το CEMR να ενταχθεί ως πλήρες μέλος του.
Το θέμα εισδοχής της Τουρκίας συζητήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή του CEMR την 1η Δεκεμβρίου 2009 στο Βερολίνο όπου παρόντες ήταν εκ μέρους της Ένωσης Δήμων το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κα. Ελένη Λουκαϊδου και ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Η κα. Λουκαϊδου είχε εκφράσει τη συμφωνία της Ένωσης Δήμων για αποδοχή της Τουρκίας, αλλά μόνον μετά από έγγραφη αποδοχή των πιο κάτω δύο όρων προς το CEMR:
α) Η UMT δεν έχει τώρα και δεν θα έχει στο μέλλον μέλη από το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, ούτε και θα προσπαθήσει να αντιπροσωπεύσει Δήμους από εκεί.
β) Η UMT αναγνωρίζει την Ένωση Δήμων Κύπρου η οποία είναι η Εθνική Ένωση μέλος του CEMR στην Κύπρο.
Η Ένωση Δήμων Τουρκίας απάντησε θετικά μεν στους όρους που της έθεσε το CEMR αλλά με επιπρόσθετη παράγραφο και αναφορά της ότι αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και την «Ενωση Δήμων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» ανέτρεπε τους όρους που τέθηκαν. Επιπλέον, η Τουρκία θέλησε να παρουσιασθεί ως το νέο μέλος του CEMR, πριν την εξέταση τελικής αποδοχής της αίτησής της, στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής που έλαβε χώρα στο Όσλο της Νορβηγίας στις 3 και 4 Ιουνίου 2010, στην οποία όμως και πάλι παρόντες ήταν η κα. Ελένη Λουκαϊδου και ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων.
Η κα. Λουκαϊδου με παρέμβασή της έφερε ένσταση για το λεκτικό της επιστολής της UMT και εξασφάλισε αναβολή 24 ωρών για διαβουλεύσεις.
Ακολούθησε συνάντηση με το Γραμματέα του CEMR και την τουρκική αποστολή, κατά την οποία η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να αλλάξει το λεκτικό της επιστολής της προφασιζόμενη ότι χρειάζεται έγκριση της Τουρκικής Κυβέρνησης και ότι θα πρέπει εμείς να δεκτούμε τις «πραγματικότητες».
Ακολούθησαν πολύωρες έντονες διαβουλεύσεις με μέλη του CEMR που πρόσκεινται φιλικά προς την Ένωση Δήμων Κύπρου και με τα οποία οι σχέσεις είναι εξαιρετικές. Με τη θετική αυτή στήριξη, η κα. Λουκαϊδου επέμεινε στο θέμα αρχής καθώς και στην απαίτηση να συζητηθεί στην ολομέλεια της επιτροπής το θέμα και να ακολουθήσει ψηφοφορία. Προ του φάσματος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, οι Τούρκοι απέσυραν την επίμαχη επιστολή αντικαθιστώντας την με άλλη, η οποία δηλώνει απλά ότι αποδέχονται τους όρους που τέθηκαν για ένταξη τους στο CEMR.
Στη συνέχεια η κα. Ελένη Λουκαϊδου έκανε την εξής δήλωση:
Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων Κύπρου θα ήθελα να καλωσορίσω την Ένωση Δήμων της Τουρκίας στο CEMR, καθώς εμείς πιστεύουμε έντονα στο διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας της Δικαιοσύνης και της Τάξης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.