ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ

Πληροφορείσθε ότι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 στις 9:00 π.μ. στο Δημαρχείο Στροβόλου θα γίνει το Κοινοπολιτειακό Συνέδριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συμμετοχή των Ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μάλτα και η Κύπρος.

Το συνέδριο, που φέτος διοργανώνεται στην Κύπρο από την ΄Ενωση Δήμων και το Υπουργείο Εσωτερικών, σκοπόν έχει τη συζήτηση θεμάτων των Τοπικών Αρχών υπό το πρίσμα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και θα συγκεντρωθεί κυρίως σε θέματα διαπραγμάτευσης για τη διασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020 καθώς και για θέματα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου και Μάλτας θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι αιρετοί και άλλοι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από πλευράς Κύπρου Δήμαρχοι, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Προγραμματισμού.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέας Ασσιώτης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Πέτρος Ευτυχίου.

Είσθε όλοι ευπρόσδεκτοι για κάλυψη του Συνεδρίου.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
5 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2012

Η Ένωση Δήμων Κύπρου λύγισε την τουρκική αδιαλλαξία στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, το γνωστό Council ofEuropean Municipalities and Regions (CEMR) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη. Τα μέλη του είναι πάνω από 50 εθνικές οργανώσεις Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών από 38 χώρες που συνολικά εκπροσωπούν περίπου 100.000 Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.

Η Κύπρος είναι ενεργό μέλος του CEMR για 20 χρόνια.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Ένωση Δήμων της Τουρκίας (UMT), ζήτησε από το CEMR να ενταχθεί ως πλήρες μέλος του.

Το θέμα εισδοχής της Τουρκίας συζητήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή του CEMR την 1η Δεκεμβρίου 2009 στο Βερολίνο όπου παρόντες ήταν εκ μέρους της Ένωσης Δήμων το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κα. Ελένη Λουκαϊδου και ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων κ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Η κα. Λουκαϊδου είχε εκφράσει τη συμφωνία της Ένωσης Δήμων για αποδοχή της Τουρκίας, αλλά μόνον μετά από έγγραφη αποδοχή των πιο κάτω δύο όρων προς το CEMR:

α)  Η UMT δεν έχει τώρα και δεν θα έχει στο μέλλον μέλη από το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, ούτε και θα προσπαθήσει να αντιπροσωπεύσει Δήμους από εκεί. 

β)  Η 
UMT αναγνωρίζει την Ένωση Δήμων Κύπρου η οποία είναι η Εθνική Ένωση μέλος του CEMR στην Κύπρο.

Η Ένωση Δήμων Τουρκίας απάντησε θετικά μεν στους όρους που της έθεσε το CEMR αλλά με επιπρόσθετη παράγραφο και αναφορά της ότι αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και την «Ενωση Δήμων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» ανέτρεπε  τους όρους που τέθηκαν.  Επιπλέον, η Τουρκία θέλησε να παρουσιασθεί ως το νέο μέλος του CEMR, πριν την εξέταση τελικής αποδοχής της αίτησής της, στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής που έλαβε χώρα στο Όσλο της Νορβηγίας στις 3 και 4 Ιουνίου 2010, στην οποία όμως και πάλι παρόντες ήταν η κα. Ελένη Λουκαϊδου και ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων.

Η κα. Λουκαϊδου με παρέμβασή της έφερε ένσταση για το λεκτικό της επιστολής της UMT και εξασφάλισε αναβολή 24 ωρών για διαβουλεύσεις.

Ακολούθησε συνάντηση με το Γραμματέα του CEMR και την τουρκική αποστολή, κατά την οποία η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να αλλάξει το λεκτικό της επιστολής της προφασιζόμενη ότι χρειάζεται έγκριση της Τουρκικής Κυβέρνησης και ότι θα πρέπει εμείς να δεκτούμε τις «πραγματικότητες».

Ακολούθησαν πολύωρες έντονες διαβουλεύσεις με μέλη του CEMR που πρόσκεινται φιλικά προς την Ένωση Δήμων Κύπρου και με τα οποία οι σχέσεις είναι εξαιρετικές. Με τη θετική αυτή στήριξη, η κα. Λουκαϊδου επέμεινε στο θέμα αρχής καθώς και στην απαίτηση να συζητηθεί στην ολομέλεια της επιτροπής το θέμα και να ακολουθήσει ψηφοφορία. Προ του φάσματος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, οι Τούρκοι απέσυραν την επίμαχη επιστολή αντικαθιστώντας την με άλλη, η οποία δηλώνει απλά ότι αποδέχονται τους όρους που τέθηκαν για ένταξη τους στο CEMR.

Στη συνέχεια η κα. Ελένη Λουκαϊδου έκανε την εξής δήλωση:

Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων Κύπρου θα ήθελα να καλωσορίσω την Ένωση Δήμων της Τουρκίας στο CEMR, καθώς εμείς πιστεύουμε έντονα στο διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας της Δικαιοσύνης και της Τάξης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ένα οπτικοποιημένο μουσικό οδοιπορικό μνήμης με την “Ορχήστρα της Κύπρου”. Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010, στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (βλ. πρόσκληση).

 

DECISIVE: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι περισσότεροι Δήμοι της Κύπρου διαθέτουν πλέον μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, από την οποία πολίτες αλλά και άλλοι Δήμοι μπορούν να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που τους αφορούν ή τους ενδιαφέρουν.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος Δήμος του εξωτερικού ψάχνει κάποιον Δήμο στην Κύπρο προκειμένου να αδελφοποιηθεί ή να συνάψουν εταιρική σχέση για κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα;

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 2 επιλογές: Όσον αφορά τις διδυμοποιήσεις αποκλειστικά, τη λύση μπορεί να παρέχει η ιστοσελίδα http://www.twinning.org/ του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών. Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει τη δυνατότητα σε όσους Δήμους της Κύπρου επιθυμούν, να εγγραφούν, προκειμένου άλλοι Δήμοι από την Ευρώπη και τον κόσμο να μπορούν να έλθουν σε επαφή μαζί τους. Η ιστοσελίδα ωστόσο αυτή απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αφορούν τους Δήμους της Κύπρου μπορούν να «χαθούν» μέσα στην πληθώρα των πληροφοριών.

Όσον αφορά τόσο τις διδυμοποιήσεις, όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, υπάρχει επίσης η δυνατότητα, κάποιος Δήμος της Ευρώπης να επικοινωνήσει με την Ένωση Δήμων Κύπρου και εκείνη να μεταδώσει την πληροφορία σε όλους τους Δήμους – μέλη της, ελπίζοντας ότι κάποιο από αυτά θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα.

Αυτό λοιπόν που έλειπε μέχρι σήμερα ήταν μια ιστοσελίδα, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τους Δήμους της Κύπρου, θα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά τους με τρόπο πανομοιότυπο, συνεκτικό και κατανοητό, προκειμένου κάποιος να μπορεί γρήγορα να επιλέξει μεταξύ των 33 Δήμων της Κύπρου, εκείνους οι οποίοι τον ενδιαφέρουν περισσότερο για να συνάψει εταιρική σχέση ή σχέση αδελφοποίησης.

Τη δυνατότητα για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας την έδωσε στην Ένωση Δήμων Κύπρου, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες». Η ιστοσελίδα αυτή έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγο καιρό, είναι διαθέσιμη στην ηλ. διεύθυνση: https://ucm.org.cy/Account_List.aspx και εμπλουτίζεται πλέον καθημερινά.

Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (Νόμος 102(Ι)/2005) για το σχέδιο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ»